Paintball pori vuokraus värikuulasota
>Parasta viihdettä...

Kolme amerikkalaista miestä pohti 1970-luvun lopussa, miten vaaratilanteen, jossa adrenaliini erittyy suoniin ja terävöittää aistit, voisi kokea turvallisessa ympäristössä yhä uudelleen ja uudelleen. Silloin keksittiin ottaa käyttöön alun perin riistan ja kaadettavien puiden merkitsemiseen tarkoitetut värikuula-aseet. Syntyi paintball, joka mahdollistaa jännityksen ja pelon kokemisen riskittömästi.

HUOM! Kaudesta 2014 lähtien laji on mahdollista jo 7-17-vuotiaille - lue lisää kolmesta eri teholuokasta.

>lisätietoja: Suomi: Paintball.fi - USA: Warpig.com - Paintball.com

Idea. Pelin perusajatus on vastustajien eliminoiminen värikuulan osumalla sekä tehtävän suorittaminen. Pelimuotoja on useita, yleisin lipunryöstö. Kenttätyypistä ja koosta riippuen on yhden pelin pituus yleensä noin 1...30+ minuuttia ja joukkuekoko noin 3...10+ pelaajaa.

Varusteet. Tärkeimmät varusteet ovat merkkain, suojamaski ja vaatetus. Merkkain toimii hiilidioksidilla, paineilmalla (paras) tai typellä ja sen tehokas kantama on noin 30-50 metriä.

Vaatetukseksi kelpaavat vaikkapa tumma collegehousu hupparilla tai haalari ja lisäksi lakki, sormikkaat sekä kenttäpohjaan sopivat jalkineet esim. lenkkarit. Sopiva vaatetus peittää ja suojaa paljaat ihonkohdat ja ”sulauttaa” pelaajan ympäristöön.

Panokset. Hyvät värikuulat ovat 100%:sti biologisesti hajoavia vesiliukoisia luonnontuotteita. Aineosia on useita, kaikki myrkyttömiä, joista tärkeimmät ovat polyetyleeniglykoli (PEG), gelatiini, elintarvikeväri ja vesi. "Vanhan" 68 kaliberin panoksen halkaisija on 17 mm ja paino 3 g kun taas uuden 50 kaliberin arvot (K-7 ja K-13 välineet) ovat 12 mm ja 1,2 g.

Kentät. Peruskenttätyyppejä on neljä: 1) Ilmabunkkeri = ilmatäytteiset liikuteltavat suojat, 2) Konsepti = rakennettuja suojia, 3) Metsä, 4) Hybridi = rakennettuja suojia metsäalueella.

Pelialustan tai kenttäpohjan tulisi olla turvallisuus- ja mukavuussyistä mahdollisimman tasainen ja helppokulkuinen, parhaimmillaan puistotyyppinen vähäpuustoinen metsäalue, paksuhko nurmikko tai jopa kilpakentiltä tuttu tekonurmi.

Suojia on hyvä olla tarpeeksi tiheässä koko kentällä ja niiden monipuolisuus, koko ja asemointi (eng. layout) tulee tehdä oikein ja tasapuolisesti pelin aktiivisuuden ja pelissä liikkumisen kannalta.

Kentän koko vaihtelee suuresti esimerkiksi koripallokentän kokoisesta ilmabunkkerikentästä aina usean hehtaarin luonnontilaiseen metsäkenttään.

Tavallisen ja satunnaisen vuokrapelaajan kannalta helpoin ja turvallisin kenttätyyppi on konsepti- ja ilmabunkkerikenttä tässä järjestyksessä sekä kenttäkoko sama kuin jalkapallossa eli noin 90 x 65 metriä. Kentän tai kenttäalueen vieressä mm. katettu tauko- ja tarjoilutila, parkkipaikat, testausrata, varustehyllyt jne. tekevät kaikesta helpompaa ja sujuvampaa.

Kausi. Paintballia pelataan Suomessa pääosin ulkona lumettoman kauden aikana noin huhtikuusta marraskuuhun. Periaatteessa myös sisällä on mahdollista pelata, joskin kotimainen sisäkenttätarjonta on niukkaa, sillä kunnollinen pelaaminen vaatii yhtenäistä yhden tason tilaa jalkapallokentän verran - syynä aseen kantama 30-50 m, panoksen lähtönopeus 90 m/s (osumakipu ja mustelmat etenkin lähietäisyyksiltä) ja lajin luonne liikkuvana pelinä. Lisäksi värikuulan "maali" tekee lattiasta vaarallisen liukkaan ja panoksen biohajovat materiaalit alkavat kertyä pinnoille ja haista.

Turvallisuus. Paintball lukeutuu muun muassa keilailun ja golfin kanssa turvallisimpien urheilulajien joukkoon. Isompi 68 kaliberin panos sattuu ja jättää mustelmia, mutta pienempi 50 kaliberin panos tuntuu vain puolet isosta, ja tästä syystä paintball onkin nykyään kaikkien pelattavissa ilman kohtuutonta osumakipua ja isoja mustelmia.

Kohderyhmä. Aiemmin paintball oli käytännössä aikuisten raju laji, mutta pienemmän kaliberin myötä paintball sopii nykyään jo 13-vuotiaille ja uusien lasten aseiden myötä alaikäraja on jopa 7-vuotta. Pelissä pärjäämiseen ja siitä nauttimiseen ei vaadita huippukuntoa. Joku on kentällä ketterä ja nopea liikkumaan, toinen taas ampuu tarkasti, kolmas neuvoo muita tai suunnittelee joukkueen pelitaktiikoita. Jokainen voi keskittyä siihen osa-alueeseen, jonka parhaiten hallitsee. Pelipuitteet ovat ratkaiseva tekijä, jos ikää on enemmän ja motivaatiota vähemmän. Katso esimerkkejä meidän asiakkaistamme ja saatat yllättyä.

Joukkuepeli. Paintball on toimintaviihdettä ja samalla myös joukkueurheilua sanan varsinaisessa merkityksessään. Yksin ei aina pärjää, on pelattava joukkueena. Hyvä yhteispeli, toimiva joukkuetaktiikka ja ripaus onnea takaavat varmasti antoisia pelisessioita, joissa onnistumisen riemua ei säästellä!

Kokeile ja olet koukussa...


© 1998- Ässä Paintball. All rights reserved. Everything by Mats Rebound.