>Parasta toimintaviihdettä!
Kolme amerikkalaista miestä pohti 1970-luvun lopussa, miten vaaratilanteen, jossa adrenaliini erittyy suoniin ja terävöittää aistit, voisi kokea turvallisessa ympäristössä yhä uudelleen ja uudelleen. Silloin keksittiin ottaa käyttöön alun perin riistan ja kaadettavien puiden merkitsemiseen tarkoitetut värikuula-aseet. Syntyi paintball, joka mahdollistaa jännityksen ja pelon kokemisen riskittömästi.

>lisätietoja: Suomi: Paintball.fi - USA: Warpig.com - Paintball.com

Idea. Pelin perusajatus on vastustajien eliminoiminen värikuulan osumalla sekä tehtävän suorittaminen. Pelimuotoja on useita, yleisin lipunryöstö. Kenttätyypistä ja koosta riippuen on yhden pelin pituus yleensä noin 1...30+ minuuttia ja joukkuekoko noin 3...10+ pelaajaa.

Varusteet. Tärkeimmät varusteet ovat merkkain, suojamaski ja vaatetus. Merkkain toimii hiilidioksidilla, paineilmalla tai typellä ja sen tehokas kantama on noin 30 metriä. Vaatetukseksi kelpaavat tumma asu vaikkapa haalari ja lisäksi lakki, sormikkaat sekä nilkkaa tukevat pitäpohjaiset jalkineet. Sopiva vaatetus peittää ja suojaa paljaat ihonkohdat ja ”sulauttaa” pelaajan ympäristöön.

Panokset. Värikuulat ovat 100%:sti biologisesti hajoavia vesiliukoisia luonnontuotteita. Aineosia on useita, kaikki myrkyttömiä, joista tärkeimmät ovat polyetyleeniglykoli (PEG), gelatiini, elintarvikeväri ja vesi.

Kentät. Peruskenttätyyppejä on neljä: 1) Ilmabunkkeri = ilmatäytteiset liikuteltavat suojat, 2) Konsepti = rakennettuja suojia, 3) Metsä, 4) Hybridi = rakennettuja suojia metsäalueella. Pelialustan tai kenttäpohjan tulisi olla turvallisuus- ja mukavuussyistä mahdollisimman tasainen ja helppokulkuinen, parhaimmillaan paksuhko nurmikko tai jopa tekonurmi. Suojia on hyvä olla tarpeeksi koko kentällä ja niiden monipuolisuus, koko ja asemointi (eng. layout) tulee tehdä oikein ja tasapuolisesti pelin aktiivisuuden kannalta. Kentän koko vaihtelee suuresti esimerkiksi koripallokentän kokoisesta ilmabunkkerikentästä aina usean hehtaarin luonnontilaiseen metsäkenttään. Tavallisen ja satunnaisen vuokrapelaajan kannalta helpoin ja turvallisin kenttätyyppi on konsepti- ja ilmabunkkerikenttä tässä järjestyksessä. Kentän tai kenttäalueen vieressä mm. katettu tauko- ja tarjoilutila, parkkipaikat, testausrata, varustehyllyt jne. tekevät kaikesta helpompaa ja joustavampaa.

Kausi. Paintballia pelataan Suomessa pääosin ulkona huhtikuusta marraskuuhun. Sisällä voidaan myös pelata, joskin kotimainen sisäkenttätarjonta on niukkaa.

Turvallisuus. Paintball lukeutuu muun muassa keilailun ja golfin kanssa turvallisimpien urheilulajien joukkoon. Läheltä odotetusti ammuttu värikuula varmasti kirpaisee, mutta tavallisesti osuma tuntuu korkeintaan siltä, kuin joku huitaisisi märällä pyyhkeellä.

Kohderyhmä. Paintball sopii puitteista ja järjestäjästä riippuen nuorille ja aikuisille sukupuoleen katsomatta, alaikärajana pidetään 13-vuotta, omatoimipeleissä 18-vuotta. Pelissä pärjäämiseen ja siitä nauttimiseen ei vaadita huippukuntoa. Joku on kentällä ketterä ja nopea liikkumaan, toinen taas ampuu tarkasti, kolmas neuvoo muita tai suunnittelee joukkueen pelitaktiikoita. Jokainen voi keskittyä siihen osa-alueeseen, jonka parhaiten hallitsee. Pelipuitteet ovat ratkaiseva tekijä, jos ikää on enemmän ja motivaatiota vähemmän.

Joukkuepeli. Paintball on toimintaviihdettä ja samalla myös joukkueurheilua sanan varsinaisessa merkityksessään. Yksin ei aina pärjää, on pelattava joukkueena. Hyvä yhteispeli, toimiva joukkuetaktiikka ja ripaus onnea takaavat varmasti antoisia pelisessioita, joissa onnistumisen riemua ei säästellä!

Kokeile ja olet koukussa...


© 1998-2012 Ässä Paintball. All rights reserved. Everything by Mats Rebound.